Hoe veilig is een digitale kluis?

January 2, 2023

Wat is een digitale kluis?

Een digitale kluis is een omgeving waarin je veilig je persoonlijke gegevens kunt opslaan, overzichtelijk kunt ordenen en vanuit waar je gegevens kunt delen. Jij hebt de regie en hebt je persoonlijke gegevens altijd binnen handbereik.

Waarvoor kan ik de kluis gebruiken?

Een digitale kluis zorgt ervoor dat je eenvoudig en veilig online zaken kunt doen. Het zorgt ervoor dat je eenvoudig kunt inloggen, jezelf kunt identificeren en aan kunt tonen dat je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een huurhuis, hypotheek of een private leaseauto. Natuurlijk kan dit ook nog op de ouderwetse manier doen, maar dit kost onnodig meer tijd. Maar nog veel belangrijker: je hebt als consument dan geen regie, er ontbreekt transparantie en het beschermen van je privacy is geen zekerheid. Een digitale kluis zorgt er dus voor dat je veilig en vertrouwd online zaken kunt doen waarbij privacy, regie en transparantie voorop staan. Ook de Europese Unie ziet inmiddels de voordelen van de digitale kluis:

Telkens als een app of website ons vraagt een nieuwe digitale identiteit te creëren of gemakkelijk in te loggen via een groot platform, hebben wij geen idee wat er in werkelijkheid met onze persoonsgegevens gebeurt. Daarom stelt de Commissie een beveiligde Europese e-identiteit voor. Een e-identiteit die wij kunnen vertrouwen en die elke burger overal in Europa kan gebruiken om van alles te doen – van belasting betalen tot een fiets huren. Een technologie waarbij we zelf kunnen controleren welke gegevens worden gebruikt en hoe ze worden gebruikt. https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_nl    

Hoe veilig is een digitale kluis?

Je kunt een beveiligde USB-stick gebruiken, wat praktisch geen risico kent van een online datalek. Maar deze biedt weinig gemak en ook geen regie. Zodra de gegevens de stick hebben verlaten, heb je er geen zicht meer op. Een digitale kluis kan heel veilig zijn, mits er tenminste wordt uitgegaan van het principe ‘security by design’: er is bij het ontwerp al rekening gehouden met beveiliging.

Daarnaast is het van belang dat de aanbieder van de digitale kluis de juiste certificeringen heeft, zoals de ISO27001. Dit is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Aanbieders die aan deze standaard (willen) voldoen, worden periodiek gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Waaraan herken ik of het veilig is?

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Heeft de aanbieder van de kluis de juiste certificeringen (zoals ISO27001)?
  1. Staat er in de voorwaarden van de aanbieder duidelijk en transparant wat er met jouw persoonlijke gegevens gebeurt?
  1. Maakt de aanbieder het mogelijk dat jij al je rechten, die jou toekomen op basis van de AVG, kunt uitoefenen?