Betrouwbaarheid van inkomensgegevens

March 9, 2023

Om in aanmerking te komen voor een woning moeten inkomensgegevens gecontroleerd worden. Het gebruik van betrouwbare gegevens is dan zeer belangrijk. Tegelijkertijd wil je als organisatie zo min mogelijk persoonsgegevens verwerken. Als Qii begrijpen wij deze ambitie.

Het toewijzen van een sociale woning

Een voorbeeld hiervan vindt plaats bij het toewijzen van een sociale woning. Woningcorporaties moeten vanuit de wet gebruik maken van de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Bij het controleren hiervan worden veel privacygevoelige gegevens zoals het BSN verwerkt. Ook voor de woningzoekende kost dit foutgevoelige proces vaak veel werk. Hij moet deze verklaring downloaden bij de Belastingdienst en weer uploaden bij een woningcorporatie. De nieuwe dienstverlening van Qii lost dit probleem op.

De Sealing Service van Qii

Qii heeft al lange tijd een dienstverlening waarbij de woningzoekende zijn gegevens ophaalt bij overheidsbronnen zoals de Belastingdienst en direct kan delen met de woningcorporaties. Afgelopen jaar heeft Qii een dienst toegevoegd, namelijk de Sealing Service. Deze recent ontwikkelde dienstverlening verzekert woningcorporaties van de betrouwbaarheid van het ontvangen inkomensgegeven van de Belastingdienst. Deze betrouwbaarheid is bevestigd door een externe auditor met zogenaamde ISAE3000A Assurance Type 2 verklaring. Deze verklaring kan door de accountant van een woningcorporatie gebruikt worden voor bijvoorbeeld het jaarverslag.

Door de hoge mate van betrouwbaarheid is het zelfs niet meer nodig om het BSN van een woningzoekende te ontvangen. In combinatie met een op maat gemaakte integratie bij onze partners zoals WoningNet is het dan ook mogelijk om zonder BSN en andere identificeerbare gegevens een sociale huurwoning toe te wijzen. Dit is makkelijk voor de kandidaat en geeft zekerheid voor de woningcorporatie. Wij zijn blij dat wij kandidaten en woningcorporaties hiermee nog beter kunnen ondersteunen.

Heeft u interesse in hoe deze Qii dienstverlening gebruikt kan worden voor jouw specifieke case? Neem dan contact met ons op!